Illustratören målar eller tecknar bilder till olika former av media. Ofta i tryckt format, men även till digitala media. Kraven och kunskapen skiftar stort mellan olika områden. Det är ju till exempel stor skillnad på att jobba som teknisk illustratör och teckna bilder av fordon eller motorer eller att teckna serier till en serietidning.
Serietecknaren tecknar serier eller enstaka bildrutor för serietidningar och böcker. Ibland efter ett redan färdigskrivet manus som författats av någon annan och ibland efter eget huvud. Många självständiga illustratörer har även gett sig in på den politiska arenan och tecknar enstaka serierutor med politiskt budskap.
Animatörer, som arbetar med tecknad film, räknas som illustratörer trots att deras arbetsområde är vida skilt från andra illustratörers. Animatörer ansvarar även för för- och eftertexter till tv-program och film samt vinjetter inför tv-program. De arbetar inom så skilda områden som reklam, barnprogram eller utbildning.
Illustratören som arbetar digitalt använder sig oftast av program som Adobe Illustrator eller liknande. Digitala illustrationer kan handla om allt från detaljer på enskilda, privata, hemsidor till konceptkonst till dataspel.
Utbildning
Det finns inga som helst formella krav på den som vill bli illustratör. Det finns ingen legitimation eller examina för att få rätten att kalla sig det. Faktum är att det går alldeles utmärkt att vara självlärd även om de allra flesta professionella illustratörer har en akademisk utbildning i bakfickan.
Det finns ett fåtal svenska och utländska utbildningar för illustratörer. Dessa utbildningar rör främst digital illustration. Berghs school of communication har även de en utbildning för illustratörer som i dagsläget (2016) kostar dryga 30 000 kronor. Den hågade kan även utbilda sig på konstfack där man ger utbildningen Grafisk design och illustration på 180 högskolepoäng.
Värt att lägga på minnet är att så gott som samtliga utbildningar vill se en skriftlig motivering till varför just du vill utbilda dig till illustratör. Du förväntas även lämna ett eller flera arbetsprover.
Flera privata aktörer erbjuder även kurser i illustration till varierande avgifter. Vissa är på distans medan andra ges som kvällskurser. Även examina varierar. Allt från en yrkeshögskoleexamen till ett enkelt kursbevis. I de allra flesta fall får du dock vara beredd att själv bekosta din utbildning.
Då de allra flesta illustratörer arbetar som frilansare kan en utbildning vara en konkurrensfördel och därför värt att överväga trots kostnaden.
Inspiration
Var hittar man inspiration? Svaren på den frågan är nog lika många som det finns konstnärer. En del inspireras av former och färger.
Andra får sin inspiration från naturen och ytterligare några andra av omgivningen på andra sätt. Det som inspirerar en konstnär är rena döden för kreativiteten för en annan.
Behöver du hitta inspiration? Varför inte prova att besöka en ny konstutställning? Vill du inte lämna soffan eller hemmets trygga vrå så prova istället att söka efter en av alla de bloggar som strävar efter att inspirera andra genom text och bild. Du kan även hitta bloggar som specialiserat sig på färgskalor eller inredning som inspiration för konst.
Brinner du mer för ett politiskt budskap? Då är det i den samtida samhällsdebatten du ska leta efter din inspiration. Här finns alltid en närmast ändlös källa att ösa ur för den som är intresserad.